Najlepsze Maszyny Do Szycia: Opinie i Ranking

Najlepsze Maszyny Do Szycia Na Rynku

Najlepsze Maszyny Do Szycia: Szycie jest satysfakcjonującym hobby dla milionów ludzi. Jest to codzienny lub cotygodniowy obowiązek dla wielu osób, które same szyją swoje stroje lub muszą stale zszywać rozdarcia i dziury w ubraniach swoich dzieci. Praca może być oczywiście wykonywana ręcznie, ale zdecydowana większość kobiet (i mężczyzn), którzy szyją, woli używać maszyny do szycia. Oczywiście oznacza to, że wybór najlepszej maszyny do szycia dla Twoich potrzeb jest o wiele trudniejszy niż obszywanie dżinsów czy robienie dziurki na guzik. Szeroka gama modeli, z których można wybierać, jest w najlepszym razie myląca, a w najgorszym frustrująca. Jak wiele rodzajów tkanin można poddać obróbce? Cięcie zwojowe czy ładowanie od przodu? Jak ważna jest prędkość maszyny?

Aby pomóc Ci znaleźć odpowiedni wybór dla Twoich potrzeb, gruntownie zbadaliśmy popularne wybory na rynku i zdecydowaliśmy się na poniższe modele maszyn do szycia. Przeczytaj więc nasze recenzje maszyn do szycia, aby znaleźć idealną opcję dla siebie.

Zobacz poniższą listę, jeśli chcesz szybko kupić maszynę do szycia w zależności od jej ceny:

Spis treści


Najlepsze Maszyny Do Szycia


Najlepsze Maszyny Do Szycia – Pełna Analiza

➤ Maszyna Do Szycia Singer 2250

699,00 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Jest to najlepiej sprzedająca się maszyna do szycia Singer online, i to nie bez powodu. Po pierwsze dlatego, że kiedy myślimy o maszynach do szycia, przychodzi nam na myśl Singer, kto nie widział takiej maszyny u babci?

Singer 2250 Tradition podąża śladami starych maszyn do szycia z pedałem, ale ulepsza je dzięki elektrycznemu pedałowi nożnemu, 10-stopniowym wzorom ściegów (niektóre dekoracyjne i wszystkie o regulowanej długości) oraz ręcznemu sterowaniu do regulacji naprężenia górnej nici.

Solidna i stabilna dzięki swojemu metalowemu “szkieletowi”, z tą maszyną będziesz musiał szyć przez długi czas, ponieważ pozwala ona na dokonywanie wszelkich zmian, jakie tylko zechcesz w swoich ubraniach i domu. Ponadto otrzymasz ją z wieloma akcesoriami: stopką do zamków błyskawicznych, stopką do guzików, stopką do obrębiania, zestawem igieł i szpulek, płytką do drelichu, a nawet osłoną chroniącą przed światłem, gdy jej nie używasz.

Oczywiście, jeśli zamierzasz zająć się szyciem zawodowo, może Ci trochę brakować, ponieważ ta maszyna do szycia jest przeznaczona do użytku domowego. Podsumowując, dobra maszyna, którą warto mieć w domu i móc z niej korzystać w każdej chwili bez dodatkowych kłopotów.

PROS:

  • Umożliwia szycie wszystkich rodzajów tkanin bez utraty mocy
  • Łatwy w użyciu dla początkujących
  • Umożliwia skomplikowane szycie (np. dziurki na guziki)
  • Wewnętrzna konstrukcja metalowa zapewniająca trwałość i stabilność podczas szycia

CONS:

  • Posiada 10 ściegów, nieco mniej niż inne podobne maszyny do szycia


➤ Maszyna Do Szycia Singer Heavy Duty 4432

1233,79 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Singer 4432 Heavy Duty to maszyna do szycia przeznaczona do grubszych tkanin. Można go jednak używać do wszystkich codziennych zadań w domu. Posiada 32 rodzaje ściegów, wśród których znajdziemy ściegi użytkowe, elastyczne i ozdobne. Długość ściegu wynosi do 4 mm, a szerokość można zmieniać do 6 mm. Będziesz w stanie wykonać różne rodzaje ściegów, po prostu przekręcając odpowiedni przycisk.

Guzik jest automatyczny, a w zaledwie 1 kroku będziemy mogli zrobić naszą dziurkę na guzik. Wykonuje 1100 ściegów na minutę i ma wystarczającą moc do najtrudniejszych tkanin. Kompatybilny z podwójną igłą, automatycznym nawlekaczem igły i 3 pozycjami igły. Singer 4432 Heavy Duty ma wymiary 38,6 x 15,9 x 30,5 cm i waży 8 kg. Pominęliśmy wiele funkcji, więc polecamy przyjrzeć się maszynie pod linkiem, aby zobaczyć cenę powyżej. Podsumowując, Singer 4432 Heavy Duty to jedna z najbardziej lubianych maszyn do szycia w ofercie Singera, przeznaczona do szycia najgrubszych tkanin.

PROS:

  • Prosty wybór ściegu pozwoli Ci na zmianę ściegów w jednym kroku
  • Trzy pozycje igły (do wszywania zamka błyskawicznego, tłoczenia i przeszywania) zapewniają większą kontrolę
  • Długość i szerokość może być dostosowana do potrzeb klienta
  • Zygzakowate zamknięcie pozwoli Ci cieszyć się efektownymi aplikacjami.
  • Możliwość regulacji ściegów do maks. 6 mm
  • Ta maszyna ma pojemność dla podwójnych igieł

CONS:

  • Za wadę można uznać matowy kolor urządzenia
  • Oświetlenie jest raczej słabe


➤ Maszyna Do Szycia Alfa NEXT 40 Spring +

964,41 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Ulepszona wersja Alfa Next 40 Spring to prawdziwa gratka. Wraz z The Alpha Next 40 Spring + wiele funkcji zostało ulepszonych. Przyjrzyjmy się temu bliżej:

Jego konstrukcja została ulepszona, aby nadać mu znacznie bardziej współczesny wygląd. Jest to jedna z ważniejszych zmian w stosunku do poprzednika. Posiada nie mniej niż 34 rodzaje ściegów, aby dać wolną rękę Twoim pomysłom i projektom. Długość ściegu do 4 mm i szerokość ściegu do 5 mm. Typowe dla tego zakresu maszyn. Automatyczna dziurka na guziki w 4 krokach, bardzo łatwa i szybka w użyciu. Dodatkowo posiada funkcję podwójnej wysokości stopki dociskowej do szycia grubszych tkanin. Posiada wszystkie technologie do obsługi wszystkich rodzajów tkanin.

Z automatycznym systemem nawijania i ściegiem wstecznym. Ma wymiary 37 x 19 x 30 cm i waży 5 kg. Oto ogólna charakterystyka Alfa Next 40 Spring +. Idealna maszyna do szycia dla wszystkich rodzajów domowego szycia. Bardzo łatwy w użyciu i w doskonałej cenie.

PROS:

  • Łatwy w użyciu
  • Nowoczesna i kompaktowa konstrukcja
  • Silent

CONS:

  • Nie nadaje się do użytku profesjonalnego
  • Wysoka cena


➤ Maszyna Do Szycia Alfa Style30

823,95 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Jedna z najbardziej lubianych maszyn Alfa w społeczności. Alfa Style 30 jest idealna dla wszystkich typów użytkowników, którym zależy na jakości i wydajności przy tworzeniu własnych projektów. Jego 19 rodzajów ściegów jest dość zróżnicowanych, gdzie można znaleźć podstawowe, dekoracyjne, scalloped, zygzakowate, superautomatyczne dla rozciągliwych tkanin. Posiada długość ściegu do 4,5 mm i szerokość ściegu (zygzak) do 5 mm. Dziurka na guziki jest automatyczna w 4 krokach. Moc szycia 70 w. Posiada 2 pozycje igły oraz automatyczne nawlekanie igły. Alfa Style 30 ma wymiary 41 x 19 x 30 cm i waży 7 kg. Jego powierzchnia robocza jest wystarczająco duża, aby zapewnić maksymalny komfort pracy.

PROS:

  • Łatwy w użyciu
  • Konstrukcja zaprojektowana w celu uniknięcia wibracji
  • Białe światło
  • Nie jest wymagane duże doświadczenie w szyciu

CONS:

  • Trochę ciężki


➤ Maszyna Do Szycia Singer Quantum Stylist 9985

4542,00 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Singer Quantum Stylist 9985 Maszyna do szycia jest dość nowoczesny wygląd, chwaląc się kolorowym ekranem dotykowym, różowy wygląd zewnętrzny z białymi akcentami i elegancki prostokątny korpus.

Przedstawiamy najwyższej klasy maszynę Singer Quantum Stylist 9985. Czy jest to najlepsza maszyna do szycia? Oczywiście, że może być, wszystko zależy od Twoich upodobań i potrzeb. Quantum Stylist 9985 oferuje ponad 960 ściegów: 10 ściegów podstawowych, 21 ściegów elastycznych, 919 ściegów dekoracyjnych i 13 w pełni automatycznych dziurek na guziki. Posiada również wbudowanego wirtualnego asystenta szycia, który jest świetny i pozwoli Ci osiągnąć piękne kreacje.

Ze względu na swoją wysoką wydajność ma wysoką cenę, jednak nie będziemy żałować tej świetnej inwestycji.

Z 960 różnymi wbudowanymi ściegami, jest mało prawdopodobne, że zabraknie Ci opcji. Ponieważ jest to maszyna skomputeryzowana, wystarczy użyć ekranu LCD, aby wybrać żądany ścieg, w tym sześć różnych stylów alfabetu i cyfr, 10 podstawowych ściegów podstawowych, 21 ściegów elastycznych, 919 dekoracyjnych i 13 różnych ściegów do dziurek na guziki.

Wygodną funkcją w tej maszynie do szycia Singer jest automatyczny nawlekacz igły. Wystarczy opuścić stopkę dociskową, upewnić się, że igła jest podniesiona do najwyższej pozycji, opuścić nawlekacz, przeciągnąć nitkę przez prowadnik i pociągnąć go w prawo. Następnie opuszczamy dźwignię do oporu, wciągamy nić do prowadnika, przytrzymujemy ją luźno i zwalniamy dźwignię. Nić zapętli się i przejdzie przez ucho igły, a Ty musisz tylko pociągnąć nić do końca. Do maszyny dołączona jest instrukcja, która poprowadzi Cię przez ten proces.

PROS:

  • Wszechstronna
  • Łatwy w użyciu
  • Gładko i cicho

CONS:

  • Nie najlepszy wybór dla grubszych tkanin


➤ Maszyna Do Szycia BROTHER FS100WT

1591,84 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Jeśli szukasz najlepszej maszyny do szycia do quiltingu i patchworku, która wykona swoją pracę bez wydawania zbyt wielu pieniędzy – powinieneś wypróbować FS100WT. Maszyna wyposażona jest w bardzo szeroki stół, stopkę do haftu swobodnego i mechanizm podawania materiału, idealny do ciężkich projektów pikowania lub haftowania.

Jeśli podczas szycia preferujesz elastyczność, z pewnością ucieszy Cię fakt, że maszyna ta może być sterowana za pomocą pedału nożnego lub ręcznie za pomocą przycisków stop/start i przesuwnych regulatorów prędkości. Brother FS100WT oferuje również wybór 100 stylów ściegów, w tym opcje dekoracyjne i liternictwo, które można bez wysiłku wybrać za pomocą dużego panelu sterowania i czytelnego wyświetlacza LCD.

PROS:

  • W zestawie znajduje się ruchoma stopka do haftowania
  • 100 stylów ściegu, w tym opcje dekoracyjne i napisy
  • Ręcznie sterowany przycisk stop/start i regulacja prędkości
  • Mechanizm posuwu kroplowego
  • W zestawie z 7 różnymi stopkami montażowymi

CONS:

  • Bez automatycznego nawlekacza igły Bez obcinacza nici


➤ Maszyna Do Szycia Brother Cs10

960,61 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Maszyna do szycia to bardzo przydatne urządzenie dla miłośników mody i designu. Możliwość stworzenia własnej garderoby, z tkanin, które najbardziej lubisz i w odpowiednim rozmiarze nie zdarza się często; jeśli jesteś jednym z tych, którzy wolą ręczne wykonanie, jeśli myślisz o odnowieniu swojej garderoby, jeśli chcesz dodać pierwszorzędne urządzenie do swojej firmy, to jest to świetna okazja.

Firma Brother prezentuje urządzenie, które opiszemy w tym wpisie, jest to maszyna do szycia Brother Cs10. Sterowana elektronicznie, jest bardzo uniwersalnym i prostym urządzeniem, które będzie idealne dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z szyciem.

Zawiera w sumie 40 ściegów, z których możesz wybrać setki wzorów do wykonania. Dzielą się one na trzy grupy, użytkowe, dekoracyjne i do pikowania. Posiada podwójną igłę, dzięki czemu proces szycia jest bardziej efektywny.

PROS:

  • Bardzo dobra i prosta obsługa
  • Silnik nie wytwarza zbyt wiele hałasu
  • Ściegi są idealne, bez odchyleń
  • Dostarczane z wolnym ramieniem i białą diodą LED, która zużywa niewiele energii
  • Jako w pełni elektroniczny, jest znacznie lżejszy i łatwiejszy do przenoszenia
  • Nie wymaga oleju

CONS:

  • Lampa LED jest zawsze włączona, gdy tylko się ją włączy
  • Niektórzy użytkownicy zgadzają się, że urządzenie nie jest tak szybkie


➤ Maszyna Do Szycia Singer Simple 3223

575,39 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Model ten poprzedza model Singer Simple 3232. Różnica polega na tym, że ten ma mniej ściegów (23), ale nadal jest bardzo dobry do wszystkich rodzajów projektów. Posiada również pedał, który w optymalny sposób kontroluje prędkość.

Przeznaczona dla początkujących, ta popularna maszyna do szycia jest łatwa w obsłudze i przyjemna dla oka. Z trzema zabawnymi kolorami do wyboru w niskiej cenie, wiesz, że czeka Cię nie lada gratka. Maszyna pracuje płynnie, ma szeroki wybór punktów startowych i jest łatwa do nawlekania. Jest oczywiste, że Singer miał na uwadze swoją grupę docelową podczas projektowania tej maszyny.

PROS:

  • Jest bardzo łatwy w użyciu i instalacji.
  • Do użytku domowego, do wykonania kilku napraw i uszycia kilku ubrań, prawda jest taka, że jest to spektakularna maszyna, która przekracza oczekiwania.
  • Chociaż jest to idealne rozwiązanie dla początkujących, prawda jest taka, że maszyna jest o wiele bardziej kompletna, aby wykonać bardziej profesjonalną pracę.

CONS:

  • Zakleszczenie przewodów
  • Trudności z nawlekaniem


Najlepsze Maszyny Do Szycia – Alternatywy

➤ Maszyna Do Szycia Maszyna Do Szycia Brother J17s

529,00 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Lekka, praktyczna, Brother J17 jest maszyną mechaniczną, posiada 16 ściegów, które umożliwiają wiele różnych funkcji szycia, 4-stopniową automatyczną stopkę do dziurek, wbudowaną lampkę, specjalny uchwyt na akcesoria, szybką wymianę stopki dociskowej.

Łatwa w obsłudze maszyna Brother J17 polecana jest dla osób uczących się szyć, z doskonałym oświetleniem pola pracy dla lepszego wykończenia. Dzięki górnemu regulatorowi naprężenia nici można wykonać perfekcyjne szwy i wykończenia na wszystkich rodzajach tkanin, takich jak bawełna, jedwab i dżins. Jeśli potrzebujesz maszyny do codziennej pracy, ta maszyna jest dla Ciebie.

Kompaktowy i łatwy w użyciu – J17s jest idealny do szycia i cerowania. Wyposażona w 17 wbudowanych ściegów, 4-stopniową dziurkę na guziki oraz automatyczne ustawianie długości i szerokości ściegu. Powierzchnia do szycia na wolnym ramieniu jest łatwo przekształcalna z tradycyjnego płaskiego stolika na wolne ramię do szycia mankietów i rękawów. Do maszyny J17s dołączona jest płyta DVD, która krok po kroku wprowadza użytkownika w proces szycia i zawiera wszystkie instrukcje do dwóch projektów, które można wykorzystać na początek.

Brother J17 to doskonała maszyna do szycia podstawowego i naprawczego. Maszyna jest prosta w obsłudze, więc nadaje się również dla początkującej krawcowej. Maszyna ma korpus wykonany z mocnego stopu. Wyraźne pokrętło wyboru ściegu zapewnia dobry chwyt, a użytkownik może wybrać żądany program. Dzięki czterostopniowej automatyce dziurek na guziki, maszyna szyje piękne dziurki na guziki. Odpowiednio ukierunkowane i mocne światło LED pomaga w precyzyjnym szyciu. Lekka maszyna jest łatwa do podniesienia w razie potrzeby.


➤ Maszyna Do Szycia Singer 3505

780,86 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Jest to najnowszy kształt konstrukcji Singera. Nie tylko daje więcej powierzchni do pracy, ale także sprzyja lepszej postawie podczas szycia dzięki ergonomicznemu kształtowi. Maszyna do szycia SINGER® Craftmaker M3505 została stworzona z myślą o wszystkich szyjących, od początkujących do zaawansowanych krawcowych. Dzięki fantastycznym funkcjom, w jakie jest wyposażona M3505, jest mnóstwo miejsca na rozwój w miarę jak rozwijasz swoje umiejętności szycia. Będziesz zaskoczony tym, co możesz stworzyć na tej łatwej do nauczenia się i pokochania maszynie do szycia!

Maszyna do szycia – 32 rodzaje ściegów, ściegi dekoracyjne, automatyczne nawlekanie igły, wolne ramię, nawijanie spirali, ściegi dwuigłowe, ustawienia długości ściegu, ustawienia szerokości ściegu, oświetlenie i automatyczna dziurka na guziki.

Szycie dziurek na guziki w jednym prostym kroku! Wystarczy umieścić guzik w uchwycie stopki, aby wyszyć dziurkę idealnie dopasowaną do rozmiaru guzika, z niezmiennym rezultatem za każdym razem.


➤ Maszyna Do Szycia Brother Little Angel 144S

960,61 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Łatwy i nieskomplikowany w obsłudze, a jednocześnie doskonale wyposażony, Little Angel jest idealny do małych i dużych projektów szycia. Kompaktowe rozmiary ułatwiają transport, a zabawa w szycie – sama, z przyjaciółmi lub rodziną – jest gwarantowana. W zestawie znajdują się wymienne wzory do stylizacji maszyny oraz osłona na palce zapewniająca bezpieczeństwo. I jak wszystkie maszyny Brother, Little Angel objęty jest 3-letnią gwarancją.

W zestawie znajdują się dwa wymienne wzory do stylizacji urządzenia oraz osłona na palce dla bezpieczeństwa


➤ Maszyna Do Szycia Brother LX17

AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Mocna stopowa rama, a mimo to lekka maszyna do szycia, Brother LX-17 jest pozycjonowana w ofercie dla początkujących i posiada górny załadunek szpulki dla szybkiego dostępu. Posiada również łatwy wybór ściegu za pomocą jednego pokrętła… jest to pierwsza z serii nowych maszyn do szycia Brother LX.

Przeznaczona dla początkujących, nowa maszyna do szycia LX17 od Brothera jest wymarzona do użytku. Zupełnie nowa z wieloma funkcjami, które posiada droższa maszyna, jak np. ładowana od góry szpulka z przezroczystą pokrywą. Jest łatwa w obsłudze z pojedynczym, wyraźnie zdefiniowanym pokrętłem do wyboru funkcji ściegu.

Jest przenośna, lekka i kompaktowa, waży zaledwie 7 kg i posiada wiele zaawansowanych funkcji. Ten nowoczesny model pasuje do niszy rynkowej konsumentów, którzy potrzebują lekkiej maszyny, ale z pełnowymiarową mocą i ramą ze stopu. Ta wszechstronna maszyna Brother XL17 poradzi sobie z wieloma zadaniami szycia, a ładowana od góry szpulka oszczędza czas, nie wspominając o stresie.

Jest idealna dla każdego, kto chce szyć po raz pierwszy i dokonywać podstawowych przeróbek i napraw. Ta maszyna jest łatwa w użyciu; przekręć pokrętło i wybierz 4-stopniową dziurkę na guziki, to proste jak łza, ma nawet elektroniczną kontrolę stopki, co oznacza większą penetrację igły przy mniejszych prędkościach szycia. Proste ściegi i ściegi zygzakowate w sześciu wstępnie ustawionych długościach, wybieranych za pomocą pokrętła wyboru pojedynczego ściegu.

Najbardziej interesujące dla użytkownika są: szycie podwójną igłą, górna szpulka z przezroczystą pokrywą, dziurka na guziki w zaledwie 4 krokach oraz możliwość szycia rękawów.


➤ Maszyna Do Szycia Brother LX17

115,80 w magazynie
AE__amazonpl amazon.pl
Last update was on: December 6, 2022 8:59 am

Theo Klein jest znanym producentem, jeśli chodzi o zabawki dla dzieci. Zazwyczaj służą one wyłącznie do zabawy, niektóre z nich mają również działanie edukacyjne. Czy tak jest również w przypadku modelu 7901? Jest to maszyna do szycia dla dzieci, która przy częściowo realistycznych funkcjach ma sprawić maluchom przede wszystkim jedno: radość.

Maszyna do szycia z funkcjami dla dzieci ma dwa poziomy prędkości, więc jest dostarczana z pedałem, tak jak maszyna do szycia mamy. W zestawie znajduje się również nawlekacz, 6 szpulek i zapasowa igła. W razie potrzeby igły i szpulki można dokupić w sklepach.

Mała maszyna do szycia ma dwa różne poziomy prędkości i wygląda bardzo podobnie do prawdziwej maszyny do szycia. Jest odpowiednia dla dzieci w wieku od 5 lat. Powinna być używana tylko pod nadzorem rodziców, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo uduszenia w przypadku połknięcia kilku części.


Rodzaje maszyn do szycia

Dwie szerokie kategorie to domowe maszyny do szycia i profesjonalne maszyny do szycia.

Jeśli jednak potrzebujesz pomocy w wyborze dobrej maszyny do szycia, wydaje się jasne, że powinieneś zacząć od domowej maszyny do szycia.

A ta grupa dzieli się na dwie podkategorie:

Mechaniczne maszyny do szycia

Jeśli myślisz o maszynie swojej babci, wyrzuć tę myśl z głowy. Nowoczesne mechaniczne maszyny do szycia nie powodują bólu łydek po całodziennym naciskaniu na pedał. Owszem, do ich obsługi używa się pedału, ale są one zasilane energią elektryczną.

Mówimy o nich, że są mechaniczne, ponieważ sterujemy ich funkcjami za pomocą kółek lub dźwigni, które wybierają na przykład rodzaj ściegu lub pozycję igły. Są one prostsze i bardziej “rudymentarne”.

Możliwości zastosowania mechanicznych maszyn do szycia

Jeśli jesteś początkujący i potrzebujesz tylko podstaw, aby się nauczyć i rozluźnić, z mechaniczną maszyną do szycia masz wiele do odkrycia swojej kreatywności. I jeszcze coś ważnego: mechaniczne maszyny do szycia są łatwiejsze (i tańsze) do naprawy.

Gdy poznasz trochę swoją maszynę, szybko będziesz wiedział, jak rozwiązać większość typowych problemów technicznych.

Zalety i wady mechanicznych maszyn do szycia

PROS:

  • Łatwe do naprawy
  • Nie jest skomplikowany w użyciu
  • Specjalne dla początkujących w świecie szycia
  • Generalnie mniej kosztowne

CONS:

  • Mała różnorodność ściegów.
  • W niektórych przypadkach jakość szwów jest niska.
  • Nie zalecane dla doświadczonych krawcowych.
  • Mniejsza liczba funkcji

Elektroniczne maszyny do szycia

Jak się pewnie domyślasz, działanie elektronicznych maszyn do szycia opiera się na układach elektronicznych, które określają ich różne programy. Tutaj nie ma kółek ani dźwigni: przycisków ani ekranów dotykowych. Komputeryzacja w służbie szycia.

Niektóre mają nawet port USB do aktualizacji lub dodawania nowych funkcji.

Możliwości elektronicznej maszyny do szycia

Tyle, ile chcesz.

Prawdziwie filigranowe szycie można wykonać za pomocą elektronicznej maszyny do szycia, ale zanim się porwiesz i zaczniesz jej szukać, zastanów się: czy to jest to, czego naprawdę potrzebujesz?

Zalety i wady elektronicznych maszyn do szycia

PROS:

  • Vasta gama de funções
  • A qualidade da costura é boa
  • São ideais para pessoas com experiência na área

CONS:

  • Są one droższe
  • Wymagają więcej praktyki, aby z nich korzystać
  • Naprawy są często kosztowne
  • Trudny w użyciu dla początkujących


Do czego będziesz używać swojej maszyny do szycia?

Szycie skóry to nie to samo co szycie patchworku czy obszywanie dżinsów. Do czego i jak często będziesz używać swojej maszyny do szycia?

W skrócie: powiedz nam, jak często będziesz jej używać, a my powiemy Ci, na co zwrócić uwagę przy wyborze maszyny do szycia.

Maszyna do szycia do okazjonalnego użytku

Jeśli dopiero zaczynasz, ale wiesz, że będziesz używać igły przez długi czas, nie kupuj najprostszej maszyny do szycia tylko dlatego, że się uczysz. Kup maszynę, która przyda Ci się, gdy będziesz umiał szyć.

Jeśli jednak zamierzasz korzystać z maszyny do szycia tylko raz na jakiś czas, nie musisz kupować superkompletnej maszyny, ponieważ nie wykorzystasz jej w pełni.

Kiedy kupić podstawową maszynę do szycia?

Jeśli lubisz szyć, ale bardziej interesujesz się szydełkowaniem lub scrapbookingiem, albo chcesz po prostu dokonać prostych przeróbek swoich ubrań, nie komplikuj sobie zadania: większość maszyn do szycia ma funkcje, których potrzebujesz.

Jeśli lubisz szyć, ale bardziej lubisz szydełkować lub scrapbooking, albo chcesz po prostu dokonać prostych przeróbek swoich ubrań, nie komplikuj sobie życia: większość maszyn do szycia ma funkcje, których potrzebujesz.

Zwykła domowa maszyna do szycia

Nie planujesz przecież, aby Twoja maszyna zbierała kurz w szafce. Nie chodzi o to, abyś się z tego utrzymywał, ale potrzebujesz modelu maszyny do szycia, który wytrzyma częste użytkowanie i który nie będzie Cię ograniczał pod względem funkcji.

Solidny, ale kompletny model, daj spokój. Weź pod uwagę producenta swojej maszyny do szycia, ponieważ z czasem będziesz potrzebował części zamiennych lub napraw, które są łatwiej dostępne w dużych markach.

Maszyny do szycia do grubych tkanin

A przez grube tkaniny rozumiemy między innymi płótno, denim czy jeans.

Potrzebna jest maszyna do szycia z siłą pociągową. Innymi słowy: taki, który nie ma problemu z przenoszeniem tkaniny bez zacinania mechanizmu.

Upewnij się również, że silnik ma wystarczającą moc, aby być w stanie przebić grube tkaniny. Nie zapomnij sprawdzić, jakiego rodzaju igieł potrzebujesz do każdego materiału; nie wszystkie tkaniny można szyć przy użyciu tych samych igieł. I na koniec, upewnij się, że jest to maszyna do szycia ze stopką dociskową o średnio-wysokim podnoszeniu, abyś mógł szyć grube ubrania lub nawet kilka warstw materiału.

Maszyny do szycia do haftowania, pikowania lub patchworku

Te techniki już dawno pozostawiły za sobą tylko babciną kołdrę. Owszem, można uszyć własną kołdrę, ale własnoręcznie wykonana torba patchworkowa gwarantuje oryginalność, o którą niełatwo w dobie szybkiej, zglobalizowanej mody.

Co musi mieć maszyna do patchworku lub quiltingu? Cóż, zasadniczo, szeroki wybór wzorów haftu.

Czy wszystkie to mają?

Nie.

Jeśli wiesz, że będziesz używać jej do haftowania (i będziesz używać jej często), dobrym pomysłem jest wybór półprofesjonalnej maszyny do szycia. Oferują one szerszą gamę wzorów i będą mniej ograniczać Twoją kreatywność (a jeśli chcesz dodać nowe wzory, wiele z nich ma port USB, więc możesz to zrobić).


Przewodnik zakupu Maszyn Do Szycia

Przewodnik zakupu Maszyn Do Szycia

Jeśli w końcu zdecydowałeś się na szycie, czy to jako hobby (tworzenie własnych projektów), czy z konieczności (obszywanie spodni), nie możesz po prostu kupić maszyny do szycia.

Istnieje wiele typów maszyn do szycia i błąd w wyborze właściwego może kosztować Cię dużo pieniędzy.

Dlatego też przygotowaliśmy przewodnik, jak wybrać najlepszą maszynę do szycia dla swoich potrzeb.

Teraz, gdy poznaliśmy najlepsze maszyny do szycia na rynku, przyjrzyjmy się kilku najważniejszym czynnikom, które należy rozważyć przed zakupem.

Moc

Zanim zawęzisz wybór, pierwszym krokiem powinno być dokładne określenie, w jaki sposób będziesz używać swojej maszyny. To określi “jak dużej” maszyny do szycia będziesz potrzebować.

Nie ma sensu wybierać modelu, który jest w stanie przepchnąć dżins lub inne ciężkie tkaniny, jeśli używasz go głównie do szycia letnich sukienek, a lekka maszyna do szycia nie spełni swojej roli, jeśli pracujesz ze skórą lub dżinsem albo szyjesz osiem godzin dziennie.

Prędkość

Prędkość ma jednak znaczenie, lepsze maszyny pozwalają na dostosowanie prędkości do projektu i materiału, z którym pracujesz. Ważna jest również regulacja naciągu, niezależnie od tego, czy maszyna dokonuje zmiany automatycznie czy ręcznie.

Opcje szycia

Jeśli nie szukasz najlepszej podstawowej maszyny do szycia, to znajdź taką, która ma możliwość zmiany długości i szerokości ściegu, co jest dużym plusem. Kolejną rzeczą jest możliwość przesuwania igły do różnych pozycji, aby umieścić szew dokładnie tam, gdzie chcesz, zamiast używać stopki dociskowej jako prowadnicy.

Prawdopodobnie nie potrzebujesz setek ściegów dekoracyjnych, które zawiera wiele maszyn do szycia (poza podstawowymi, takimi jak proste i zygzakowate, oczywiście), ale powinieneś upewnić się, że dostępna jest duża liczba rodzajów ściegów, których będziesz używał regularnie, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem pikowania lub haftowania. Jedno pytanie, które jest po prostu ważne, aby zapytać, to ile stóp prasowacza są zawarte w maszynie, którą kupujesz. Trudno jest na przykład zrobić dziurkę na guziki bez stopki do dziurek.

Możliwość podwójnego obszywania jest pożądana przy obszywaniu, podobnie jak regulowany posuw, który pozwala na swobodne szycie. Jeśli jesteś doświadczonym krawcem lub przywykłeś do używania starszej maszyny, możesz nie chcieć maszyny z ładowaniem szpulki z przodu lub automatycznym nawlekaniem igły. Jednak prawdopodobnie będziesz potrzebował tych funkcji, jeśli dopiero zaczynasz.

Sterowanie i ergonomia

Ergonomia i elementy sterujące również stanowią ogromną różnicę i dlatego należy porównać maszyny do szycia. Elementy sterujące powinny znajdować się łatwo w zasięgu ręki, powinno być wystarczająco dużo miejsca na ręce w przestrzeni wokół igły, wskaźniki powinny być łatwe do odczytania, a maszyna powinna szybko i odpowiednio reagować na zmiany prędkości lub napięcia. Sprawdź opinie o maszynie do szycia, którą wybrałeś i, jeśli to możliwe, przetestuj ją osobiście.

Maszyny cyfrowe powinny mieć intuicyjne sterowanie, aby nie trzeba było odkładać projektu na bok w celu znalezienia instrukcji obsługi. Waga i poręczność maszyny do szycia będzie również czynnikiem, jeśli planujesz ją regularnie przenosić lub przechowywać.

Wybierz dobrą markę dla swojej maszyny do szycia

Chodzi o to, aby maszyna służyła przez wiele lat. A czas na naprawę lub znalezienie zastępstwa nadejdzie. Istnieją maszyny do szycia, do których znalezienie części lub mechanika, który potrafi je naprawić, jest zadaniem prawie niemożliwym. Upewnij się, że wybrałeś markę maszyny do szycia z dobrym działem serwisowym. Najlepsi producenci są najlepszą opcją, aby uniknąć takich niespodzianek.

Najważniejsze marki domowych maszyn do szycia to Singer, Alfa i Brother.

Jest ich więcej, ale z nimi masz pewność, że wszystko będzie dobrze: jakość, części zamienne i pomoc techniczna są łatwe do znalezienia.


Jak działa maszyna do szycia?

Podstawowa obsługa maszyn do szycia jest taka sama, niezależnie od marki i modelu.

W prostych krokach wyjaśnimy, jak działa maszyna do szycia:

  • W zasadzie igła ściąga w dół czerwoną nitkę.
  • Hak czółenka, obracając się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, łapie czerwoną nitkę.
  • Haczyk ten obraca się tak długo, aż przejdzie przez niego szpulka z zieloną nitką.
  • Kiedy czerwony drut skończy się obracać, tworzy on z zielonym drutem rodzaj węzła.
  • Cykl zaczyna się od nowa.

Budowa maszyny do szycia

Budowa maszyny do szycia dzieli się na dwie części: łoże i blat stołu. Są to podstawy, na których opiera się korpus maszyny. W korpusie maszyny do szycia znajdują się koła zębate do przesuwania igły. Od korpusu znajduje się również ramię, na którego końcu znajduje się główka podtrzymująca igielnicę, na zewnątrz znajdują się krążki, które decydują o naprężeniu nici.

  • Mechanizm ruchu igły i podciągacza nici
  • Ściągacz do gwintów.
  • Szpulka górnej nici.
  • Napinacz.
  • Wał korbowy.
  • Pręty łączące.
  • Pasy.
  • Mechanizm do pionowego ruchu gąsienic.
  • Mechanizm do poziomego przemieszczania włoka.
  • Igła.
  • Przeciąganie haków.
  • Czółenko i szpulka dolna.
  • Stopka dociskowa
  • Dźwignia stopki dociskowej.

Jak używać maszyny do szycia?

Maszyny do szycia mogą wydawać się nieco skomplikowane dla tych, którzy nie wiedzą, jak z nich korzystać. Nie pozwól jednak, aby strach i brak umiejętności powstrzymały Cię przed tworzeniem tekstylnych cudów. W tym przewodniku nauczymy Cię jak używać maszyny do szycia w kilku prostych krokach.

  • Poznaj części maszyny do szycia.
  • Znajdź przycisk zasilania: To brzmi głupio, ale jest to najważniejszy krok. Zwykle zlokalizowany jest po prawej stronie ciała.
  • Zlokalizuj uchwyt szpulki: Jest to plastikowy pręt, który utrzymuje szpulkę nici. Ten element wystaje z górnej części maszyny.
  • Zlokalizuj prowadnicę drutu: Prowadnica ta kieruje drut ze szpulki do nawijarki szpulki. Zazwyczaj wystaje on z lewej górnej części maszyny do szycia.
  • Znajdź nawijarkę szpulki: Na górze maszyny do szycia znajduje się kolejny pręt, w tym przypadku jest on mniejszy i wykonany z metalu. Są to nawijarka nici i hamulec nawijania szpulki, które współpracują ze sobą, aby nawijać nić na szpulkę przed rozpoczęciem szycia.
  • Zlokalizuj pokrętła regulacji ściegu: Znajdują się one w różnych miejscach w zależności od maszyny do szycia i modelu. Zwykle z przodu maszyny do szycia znajduje się mały wyświetlacz obok kilku przycisków.
  • Zlokalizuj dźwignię nabierania nici: Jest to dźwignia (z dwoma rowkami) znajdująca się po lewej stronie z przodu maszyny do szycia. Kiedy jesteś gotowy do nawlekania maszyny do szycia, nawijasz nić szpulki u góry przez prowadnik nici, a następnie wokół dźwigni naciągu nici.
  • Zwróć uwagę na regulator naprężenia nici: kontroluje on naprężenie nici podczas szycia. Regulator naprężenia nici jest małym ponumerowanym kółkiem w pobliżu dźwigni naciągu nici.
  • Poszukaj śruby regulacji igły: znajduje się ona pod ramieniem maszyny do szycia, wygląda jak duży gwóźdź i wychodzi w kierunku prawej strony igły. Jest to kawałek metalu, który utrzymuje igłę w miejscu podczas szycia.
  • Znajdź stopkę dociskową: Gdy jest używana, przytrzymuje materiał na miejscu i prowadzi go przez maszynę do szycia.
  • Znajdź dźwignię stopki dociskowej i poćwicz podnoszenie i opuszczanie stopki dociskowej.
  • Znajdź płytkę igły.
  • Znajdź psa do karmienia.
  • Zlokalizować pokrywę szpulki i pokrętło otwierające szpulkę.
  • Ustawianie maszyny do szycia
  • Umieść urządzenie na stabilnym stole
  • Bezpieczne zakładanie igły: Igły mają płaską stronę, więc mogą iść tylko w jedną stronę, zazwyczaj płaską stroną do tyłu.
  • Zakładanie szpulki: Maszyna korzysta z dwóch źródeł nici, górnej i dolnej, które znajdują się na szpulce.
  • Nawlekanie nici do maszyny do szycia: Szpulka nici znajduje się na górze maszyny do szycia, ale musi być odwijana i zakładana na igłę. Na maszynie powinny być nadrukowane małe cyfry i strzałki wskazujące kierunek, w którym należy nawlekać nić.
  • Pociągnij za obie nitki: Teraz powinieneś mieć końce dwóch nitek, tej od igły i tej od dołu, od szpulki.
  • Uruchomić maszynę i włączyć ją: Na pierwsze doświadczenia z szyciem wybierz prosty materiał, tkany, a nie dziergany.
  • Szycie z maszyną
  • Wybierz ścieg prosty i ścieg średniej długości.
  • Poćwicz na kilku kawałkach materiału.
  • Wyrównaj tkaninę pod igłą
  • Przybliż stopkę dociskową do tkaniny: Za lub obok zespołu igły znajduje się dźwignia, która podnosi lub obniża stopkę dociskową.
  • Przytrzymaj luźne końce obu nitek: Przez kilka pierwszych ściegów będziesz musiał przytrzymać te końce, aby zapobiec wciągnięciu ich z powrotem w materiał.
  • Wciśnij pedał hamulca: pedał hamulca jest elementem sterującym prędkością jazdy.
  • Znajdź przycisk lub dźwignię cofania i wypróbuj go: odwróć kierunek podawania materiału do maszyny, tak aby materiał przesuwał się do Ciebie podczas szycia.
  • Użyj koła ręcznego, aby ustawić igłę w najwyższym położeniu.
  • Uciąć nitkę.
  • Ćwicz szycie.
  • Dowiedz się, jak uszyć zamknięty narożnik.
  • Wypróbuj prosty projekt.

Porady, dzięki którym Twoja maszyna do szycia przetrwa wiele lat

Nie robią już takich maszyn jak kiedyś, prawda? Jednak dzięki kilku podstawowym czynnościom konserwacyjnym można przedłużyć żywotność maszyny do szycia.

Co to jest konserwacja?

Przeczytaj instrukcję obsługi

Tak, to ta mała książeczka, która jest do niego dołączona. Zwykle pomijamy ten krok: błąd. Jeśli mamy zamiar rozebrać naszą maszynę do szycia, nawet jeśli tylko częściowo, lepiej wiedzieć, jak odłożyć każdą część na swoje miejsce, prawda?

Regularnie czyść i smaruj maszynę do szycia

W miarę użytkowania w urządzeniu gromadzi się olej, kłaczki i kurz, które mogą utrudniać jego działanie, a nawet spowodować awarię.

Jak często należy czyścić i smarować maszynę do szycia?

To zależy. Jeśli używasz go częściej niż trzy razy w tygodniu, rób to co tydzień. To może wydawać się zbyt wiele, ale pomyśl, że przy tak regularnej aktywności łatwo jest zbudować małe nici lub kawałki tkaniny na niektórych jej elementach. Jeśli używasz swojej maszyny tylko od czasu do czasu, zawsze ją czyść.

Po kilkukrotnym czyszczeniu maszyny do szycia przekonasz się, że nie zajmuje to tak dużo czasu, jak myślisz. Twoja maszyna będzie Ci wdzięczna (i Twój portfel również).


Najczęściej zadawane pytania

Co to jest maszyna do szycia?

Maszyna do szycia jest urządzeniem mechanicznym lub elektromechanicznym służącym do szycia tkanin i innych materiałów za pomocą nici.

Zostały one wynalezione przez Thomasa Saint w Londynie w celu zmniejszenia ilości pracy przy szyciu w firmach włókienniczych. Od czasu ich pierwszego wynalezienia w 1790 roku, ich efektywność i wydajność w przemyśle włókienniczym została znacznie poprawiona.

Maszyny do szycia mogą wykonywać różne ściegi proste lub wzorzyste, zwykle przy użyciu dwóch nici, choć istnieją maszyny, które używają innych ilości nici.

Co to jest olej do maszyn do szycia?

Olej do maszyn do szycia jest olejem nakładanym na części maszyn do szycia w celu zmniejszenia tarcia i zużycia, a tym samym poprawy wydajności maszyny.

Jaka jest wysokość stołu maszyny do szycia?

Wysokość stołu do maszyny do szycia zależy od wzrostu użytkownika. Dlatego nie ma idealnej wysokości stołu do maszyny do szycia, ponieważ każdy z nas ma inny wzrost. Kluczem przy wyborze stołu do maszyny do szycia jest upewnienie się, że stół do maszyny do szycia utrzymuje pracę na wysokości łokci, a nadgarstki są wyprostowane.

Dlaczego ciągle łamię igły?

Igła może być włożona nieprawidłowo, podczas szycia ciągniesz za materiał lub używasz igły lub nici o niewłaściwym rozmiarze do szytego materiału.

Dlaczego moja maszyna do szycia robi dużo hałasu?

Maszyna może potrzebować oleju, brudu lub kłaczków na czółenku lub brudu i kłaczków między zębami psów podających tkaniny.

Moja maszyna do szycia nie chce szyć. Dlaczego?

Przewód nie jest podłączony do gniazdka elektrycznego lub przycisk zatrzymania ruchu nie jest dokręcony.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Inteligentne Zakupy
Logo